Как науката за данните променя света

К

Нашият живот и наука за данните

Когато някой купува или търси нещо на Amazon и Flipkart, сайтът запомня предпочитанията на някого и му предоставя свързани предложения следващия път, когато посети сайта. Как могат компаниите да правят това? Отговорът е: Data Science. Компаниите съхраняват нашите данни и ги използват, за да разберат как да подобрят своите продукти според нашите нужди, както и как да увеличат ангажираността на клиентите с тях. Причината, поради която тази система работи толкова добре, е, че днес все повече хора идват онлайн и оставят отпечатъци в интернет, които компаниите могат да използват, за да правят правилни прогнози.

Видими примери за използване на науката за данни

  • Резултати от търсенето: Търсачки като Google предсказват какво искаме да търсим, преди дори да успеем да завършим думата, и това е така, защото те имат милиони свързани ключови думи за търсене, вече съхранени в техните бази данни.
  • Цифрови реклами: Рекламите в Интернет не са случайни за разлика от традиционните реклами по телевизията и вестниците. Компаниите събират отделни данни за всеки потребител и показват само съответните реклами.
  • Препоръки: Сайтове за електронна търговия като Amazon и сайтове за онлайн развлечения като Netflix го използват, за да препоръчват нови продукти и филми въз основа на предишния опит на потребителите.
  • Разпознаване на изображения и реч: Тъй като изкуственият интелект и машинното обучение се подобряват, инструментите за разпознаване на изображения и реч стават все по-усъвършенствани и точни.

Кои отрасли използват науката за данни?

Почти всяка индустрия генерира огромно количество данни и е преминала от подход, основан на знанието, към подход, основан на данни, за да реши проблемите и да доведе до по-добри резултати. Някои забележителни индустрии са както следва:

  • Информационни технологии: Това е най-очевидната индустрия, на която Data Science се превърна в гръбнак. От предлагане на приятели във Facebook до предлагане на видеоклипове в YouTube, от препоръчване на филми в Netflix до филтриране на продукти на Amazon и от подобряване на потребителския опит в Uber до осигуряване на проследяване в реално време на Dominos, Data Science се използва във всеки аспект.
  • Авиация и логистика: Авиокомпаниите го използват, за да прогнозират метеорологичните условия и възможни закъснения и да информират съответно пътниците, докато логистичните компании като FedEx могат да открият най-добрите маршрути и най-добрите видове транспорт, за да увеличат ефективността на разходите.
  • Човешки ресурси: С помощта на Data Science, компаниите са лесни за прогнозиране на отпадането на служителите и за намиране на начини за увеличаване на тяхната производителност.
  • Медицинска наука: В биоинформатиката Data Science заедно с данните за генома помага на изследователите и лекарите да анализират генетичните структури и да разберат как определени лекарства могат да действат върху болестите.
  • Астрофизика: И в космическите науки той се използва за създаване на големи астрономически набори от данни.
  • Банки и финанси: Той помага на банките да предоставят по-добро обслужване на клиентите, откриване на измами, профилиране на клиенти и прогнозиране на икономическите условия.

Обхват на науката за данни

Той се очерта като най-вълнуващата кариера на настоящата ера. Има голям брой свободни работни места, заплатите са високи, перспективите за кариерно израстване са обещаващи и работата е вълнуваща. Организации като Glassdoor и Harvard University дори изброиха Data Science като най-добрата професия на 21-ви век.

Как можем да ви помогнем да станете учен по данни?

Професионалистите, които се занимават с данни в индустриите, се наричат ​​Data Scientist и това изисква опит в областта на статистиката, компютърните науки и бизнеса. Ето защо онлайн курсът е създаден, за да даде на студентите задълбочени практически знания за всички концепции и алгоритми, използвани в Data Science, заедно с обширна практика на важни инструменти като Hadoop, SAS, Excel, R, Tableau, Minitab и др. И мощно програмиране езици като Python и SQL. Многобройни уеб семинари, оценки и проекти на живо са създадени, за да подготвят учениците за индустриалната работа в реална бизнес среда.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta