Написване на оригинален сценарий, който можете да продадете

Н

За да разберете напълно обхвата на телевизионната и филмовата индустрия в настоящите им форми, трябва да отделите минута или две, за да разгледате ръководствата на телевизионните доставчици, таблото за управление на Netflix, селекциите на Hulu, Amazon и HBO, например. Обърнете внимание на огромното количество и впечатляващия брой оригинални програми и филми, които можете да се насладите.

Не забравяйте, че тези предавания и филми са тези, които са го направили. Тези произведения са най-доброто от най-доброто, което сценаристите дават в ръцете на ръководителите, под формата на сценарий или лечение. За да разширим тази точка, много малък процент от скриптове са достатъчно добри, за да стигнат до големия или малкия екран. За всяка работа по телевизията стотици върху стотици – а може би дори хиляди – са били отказани и не са направени за телевизия или филм.

Най-голямата причина скриптове да бъдат отказани? Липса на оригиналност.

Честно казано, до момента, в който скриптът бъде прегледан от агент или изпълнителен директор, той вероятно е бил установен като „добър“ или може би дори „страхотен“. Но ако този скрипт не е оригинален, има голяма вероятност той да бъде хвърлен в задната част на пакета.

Дори когато неоригиналните телевизионни предавания изглеждат така, сякаш ще бъдат поръчани и заснети като пилоти, липсата им на оригиналност обикновено излиза на бял свят и те са отложени. За доказателство просто погледнете колко пилоти не са въведени в серия. Същото се случва и във филмовата индустрия, макар и в по-малък мащаб.

В същото време можете да напишете позната предпоставка по оригинален начин. Когато се свършите добре, може действително да увеличите шансовете за продажба на вашия сценарий, защото продуцентските компании и филмовите агенции не обичат да рискуват и предпочитат да продуцират нещо, което е доказано. Това е фина линия, която изисква опит и обратна връзка.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta